Uchund.se

Afghanhund

Det finns få hundar som har ett så annorlunda utseende som afghanhunden har. En afghanhund har en otroligt lång och silkeslen päls, ett väldigt smalt och litet huvud och en svans med en liten snurr längst ut i toppen. På långt håll kan vissa afghanhundar se ut som rymdvarelser som promenerar runt. Hundarna har mycket långa ben, fulla med långt hår och även en låg och stor (men ändå slank) kropp.

Användningsområde

Afghanhunden är ytterligare en hundras som har använts till jakt, men istället för jakt med en förare så har hunden istället använts till hetsjakt. Hetsjakt betyder att hunden jagade tillsammans med en annan hund och att de tillsammans tog ner bytet. Deras goda syn och långa, snabba ben har gjort rasen ypperlig för sådana tillfällen.

Idag används hunden tog sällan till jakt. Det är väldigt vanligt att man använder afghanhundar i samband med utställningar, men hunden passar precis lika bra som sällskapshund eller i samband med hundkapplöpningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att mycket av den starka jaktinstinkten finns kvar i rasen än idag och detta kan man lätt märka av om hunden befinner sig lös i t.ex. skogen. I vissa fall blir detta ett mycket jobbigt problem som resulterar i att hunden springer bort eller helt enkelt kommer tillbaka med ett byte. Att ha hunden kopplad hela tiden är dock inte en lösning på problemet. Afghanhundar har otroligt mycket energi och de behöver få utlopp för denna så mycket som möjligt.

Mentalitet

Redan från en liten ålder bör man se till att afghanhunden får socialiseras så mycket som möjligt. Här är det dock viktigt att ta det lite varligt. Vissa hundar är mycket framåt, medan andra är betydligt mer blyga. Att tvinga på en afghanhund är sällan en bra lösning för att skaffa nya vänner. Den här hundrasen vill själv få välja sitt kompisgäng och när den känner sig bekväm blir den mer än gärna “klassens clown” med konster, trix och andra färdigheter.

kheera