Uchund.se

Intelligenta hundraser

Nästan alla hundar i världen kan ge dig den där blicken som får en att smälta som smör i varmt solsken, men intelligenta hundar kan göra mycket mer än så. Att hämta en boll eller tidningen från verandan är vardagsmat för dessa smarta hundraser!

Det är inte ovanligt att intelligenta hundraser tilldelas olika typer av yrken. Jo, det är sant! Även hundar kan arbeta som bland annat skådespelare, polishundar, ledarhundar, terapihundar eller cirkushundar. Det finns en tydlig anledning till varför det är specifika hundraser som får dessa uppgifter, och inte vilken vanlig sällskapsjycke som helst. Intelligenta hundar har en förmåga att svara väldigt bra på kommando och har även en inlärningsförmåga som klår det mesta.

De smartaste hundraserna i världen

Stanley Coren var en man som ville undersöka vilka de smartaste hundraserna i världen var. För att lyckas med undersökningen utvärderade han över 130 stycken olika hundraser. Det man tittade på var då prestationsförmågan hos hunden, men även lydnadsförmågan. Sammanställningen blev vad du hittar här nedan.

1. Border collie

2. Pudel

3. Schäfer

4. Golden retriever

5. Dobermann

6. Shetland sheepdog

7. Labrador retriever

Dessa sju hundraser hamnade högst upp på listan. Sammanlagt hade Stanley Coren placerat hela 80 stycken raser som alternativ. Alla dessa hundraser har sina egna temperament och egenskaper, men något som är gemensamt för de alla är att de är mycket lojala. En lojal hund har viljan för att vilja lära sig nya saker och att besvara bra på kommando. En hund som är alldeles för livlig och busig kommer t.ex. inte att kunna användas i tjänst, just för att den då blir för oberäknelig.

Vill du skaffa dig en intelligent hund så har du tur, många hundar är väldigt smarta. Du bör dock vara medveten om att smarta och intelligenta hundar också kan ta väldigt många egna beslut. Det betyder att de mer än gärna kommer på nya sätt att öppna upp skåp och lådor som de inte får gå i eller varför inte lyckas öppna låset på dörren för att ta sig ut i trädgården. En smart hund är väldigt trevlig att umgås med och tillsammans kommer ni att få ut mycket av varandra. Se bara till att du har koll på din vän, då egna initiativ ligger nära till hands.

kheera