Uchund.se

Skaffa en jakhund

Är du jägare och funderar på att skaffa en jakthund? En hund kan inte bara hjälpa dig att fälla det efterlängtade bytet, utan kommer att tillföra mycket glädje under de långa passen i väntan på att ett villebråd ska titta fram. Att uppfostra en jakthund innebär att investera mycket tid och kärlek, därför måste du vara beredd på att lägga många timmar på dressyr och omvårdnad. En hund är nämligen inte mentalt mogen för jakt förrän i tvåårsåldern. Men i slutändan kommer arbetet att belöna sig och du har då en vän för livet. En trogen jakthund, rejäla och varma friluftskläder och en kaffetermos gör jakten till en fantastisk upplevelse.

Vilken ras passar bäst som jakthund?

Det finns en mängd olika raser, som alla passar för olika typer av jakt. Därför ska du välja med omsorg och skaffa en hund som passar just dina jaktvanor. Tänk gärna tio år framåt i tiden, vilken typ av jakt kommer du att ägna dig åt då? Till älg och vildsvin funkar jämt- och gråhundar utmärkt. Är du mer intresserad av fågeljakt ska du välja en fågelhund, till exempel en irländsk setter, pointer eller norrbottenspets. Taxar och stövare är drivande hundar som passar vid småviltsjakt.

Träna din hund

Runt om i Sverige anordnas mängder med kurser för hundägare. För att vara så förberedd som möjligt kan du gå en hundkurs redan innan du köper din hund. Fråga andra jägare i din omgivning för att få tips på seriösa hunduppfödare och hundutbildare.

kheera