Uchund.se

Köpa hund – att tänka på

Det är dags att köpa hund och du går som på rosa moln, men stanna upp lite! En hund är ett mycket stort ansvar och är ingen leksak som man kan lägga undan när man är trött eller vill vara ifred. Hunden är en levande varelse som kommer att bli en del av din familj och därför är det viktigt att du tänker efter riktigt noga innan du tar ett beslut.

Nu kanske du känner att du faktiskt har tänkt efter riktigt noga. En hund är ju det som du alltid har drömt om. Tänk vad mysigt att ha någon som hälsar dig välkommen när du kommer hem från en lång arbetsdag eller hur skönt det är när ni kan ligga i sängen och slappa tillsammans en söndagsmorgon. Visst är det mysigt, men livet som hundägare är inte alltid en dans på rosor.

För att du ska göra ett bättre val för dig och din hund har vi satt ihop en lista med vad som kan vara bra att tänka på. På Jordbruksverket kan du även hitta mer information om vad som krävs för att skaffa hund.

Tid – Ja, ja, vi vet att du är medveten om att en hund kräver mycket tid, men är du medveten om hur mycket tid som faktiskt krävs? Hunden måste rastas flera gånger varje dag och även under tiden som du befinner dig på jobbet. Enligt rekommendationer från myndigheter får en vuxen hund inte lämnas ensam mer än 4-5 timmar utan möjlighet till raster.

Kostnad – Den största kostnaden som du antagligen kommer ha är att köpa själva hunden, men det är inte den kostnaden som kommer att påverka din ekonomi. En hund kostar pengar varje månad i form av foder och annan typ av utrustning. Se till att din ekonomi håller!

Kärlek – Det kan låta som en självklarhet, men när hunden blir en del av familjen så blir den också “vardag”. Din hund kommer att vara i behov av din kärlek och närhet, även under dagar eller perioder där du vill vara för dig själv.

Intresse – En hund kan leva i många, många år. Är du säker på att ditt intresse för hundar verkligen kommer att hålla i sig lika länge? Det är inte rättvist mot hunden att behöva flytta runt under sitt liv för att ditt (eller kanske barnens) intresse svalnade.

kheera