Uchund.se

Välja rätt hundras

Tänk dig att du har gått och drömt om en egen hund i många år, kanske till och med sedan barnsben, och nu är det äntligen rätt tid och plats att skaffa en. Vilken lycka! Att drömma om en hund är väldigt vanligt och något som både vuxna och barn gör. För barn är det oftast svårare, eftersom de själva inte kan ta beslutet om det finns tid eller ekonomi för en hund, men bara för att man är vuxen med ett jobb så betyder det inte att man har alla möjligheter i världen.

Nu ska vi dock inte prata om hur det känns att inte ha möjlighet att skaffa hund, utan istället fokusera på att faktiskt skaffa en hund.

Hitta rätt hund för dig

Det finns mängder med härliga hundraser att välja mellan när det är dags att skaffa hund och alla har de sina unika personligheter och egenskaper. När man väljer hund är det viktigt att man kommer ihåg att hunden ska följa en hela sitt liv och därför är det också av högsta vikt att man väljer en som passar in i ens vardag. Alla hundar behöver motion och daglig omsorg, men valet av ras kan vara avgörande för hur bra ni kommer att må tillsammans.

Ett mycket vanligt misstag är att man enbart fokuserar på utseendet på hunden. Det är egentligen inte så konstigt, de är ju så otroligt söta. Att köpa en hund utifrån hundens utseende är dock ingen bra idé, utan här gäller det istället att lära sig mer om de olika hundraserna och temperament, instinkter och behov.

Skriv en lista

Du är säkerligen redan medveten om att en hund kräver mycket tid och kärlek av dig, men genom att skriva en lista på hur ditt liv ser ut är det lättare att göra ett bra val. Här kan du t.ex. skriva ner hur många ni är i familjen, hur stort du bor, vilka arbetstider du har och om det finns möjlighet till hundvakt/hunddagis under tiden du arbetar. Du bör även skriva ner hur du är som person. Rör du dig mycket ute i skog och mark, gillar du att springa i löpspåret eller föredrar du att främst ligga slängd på soffan framför tv:n?

Nu kanske du undrar varför dessa saker är viktiga och självklart ska vi förklara varför. En hund som är väldigt aktiv och behöver bli stimulerad mentalt och få utlopp för sin energi kommer inte att trivas med att ligga på soffan hela dagarna. En hund som är väldigt stor kommer inte att må bra i en alldeles för liten bostad. En liten hund med korta ben kommer inte att kunna hänga med när du ska ut och springa. Du fattar galoppen, eller hur?

kheera