Uchund.se

Borzoi

Borzoi är en hundras som inte allt för många har hört talas om. Hundrasen har sitt ursprung i Ryssland och användes till en början för att jaga. Många hundraser som finns idag användes ursprungligen till jakt, men genom åren har de visat sig även vara riktigt bra sällskapshundar.

Vill du ha en hund med lite annorlunda utseendet är det kanske en Borzoi som du ska rikta in dig på. Hundrasen är relativt stor och behöver därför mycket utrymme att leva och röra sig på. Det som däremot utmärker rasen lite extra är den extremt långa nosen. Borzoihundar har en nos som får rasen att nästan likna en myrslok och pälsen är lång och mjuk.

Mentalitet och beteende

Idag finns det flera uppfödare av Borzoi i Sverige och samtliga jobbar för att utveckla rasen till det bästa möjliga. Rasen är känd för att vara mycket klok, intelligent och självständig på många sätt. Det finns även en släng av arrogans hos hunden, vilket faktiskt uppskattas väldigt mycket och ses som ett tydligt karaktärsdrag.

Många menar att hundrasens jaktlust och instinkt finns kvar än idag, men detta är sällan något som blir till ett problem om man väljer att ha hunden som familjehund. Detta är en hundras som är väldigt egen av sig och som har otroligt mycket egen vilja. Regnar det ute ska du inte bli förvånad över att hunden vägrar lämna hemmet och hellre ligger slängd på soffan.

Att tänka på

Om du köper en borzoivalp behöver du vara medveten om att de växer otroligt snabbt. Av denna anledning är det mycket viktigt att du har en stadig och bra kontakt med uppfödaren och även följer dennas instruktioner vad gäller mathållning. Med en sämre kost än vad valpen behöver finns det risk för tillväxtproblem hos hunden.

kheera