Uchund.se

Träna tillsammans med hunden

Att vara hundägare är väldigt roligt och tillsammans kommer ni att uppleva många spännande äventyr tillsammans. För att din hund ska må bra är det viktigt att den får komma ut och röra på sig flera gånger om dagen, precis som du själv också behöver. Både människors och djurs mentala och fysiska hälsa förbättras av motion, men visste du att du också kan träna tillsammans med din hund?

Promenader tar ni säkerligen tillsammans varje dag, men hunden är också en utmärkt träningskompis för de lite tuffare passen. Vilken typ av träning som du kan göra med din hund beror naturligtvis på ett flertal faktorer, t.ex. hur stor hunden är, rasen, hundens ålder och om den har några problem eller sjukdomar – men lösningar går att hitta på de allra flesta käppar i hjulen. Här nedan har vi samlat en lista på lite olika träningsformer som passar utmärkt att göra med din hund.

Bästa träningstipsen för dig och hunden

Cykla tillsammans – Att cykla tillsammans med sin hund är väldigt vanligt och något som många också uppskattar. Här är det dock viktigt att du ser till att hålla ett tempo som hunden klarar av, annars är det lätt att olyckor kan inträffa. När du har latare dagar (men då hunden ändå behöver träning) kan du använda dig av en snygg elscooter istället.

Spela boll – Hundar är riktigt duktiga på att spela boll och det här är ett sätt för er att spendera tid tillsammans och få bra träning. Ta er ut på en fotbollsplan eller gräsmatta och spela tillsammans. Spela gärna med en större boll, så att det inte bara är hunden som apporterar.

Agility – Många hundraser älskar att träna agility och här får du som hundägare också mycket bra motion. Om du har tillgång till en stor trädgård kan du själv sätta upp en bana, men annars brukar det finnas offentliga agilitybanor som är öppna för allmänheten att låna. Har du aldrig testat agility tidigare rekommenderar vi att du först tittar på videos på nätet för att se hur hundsporten går till.

Dragkamp – Dragkamp är kul och ger bra konditions- och styrketräning för er båda. Har du en liten hund blir träningen naturligtvis inte lika effektiv för dig som människa. Använd er av ett ordentligt rep och sätt igång att dra!

Jogga – Den mest effektiva träningen för er båda är nog ändå att bege er ut i löparspåret. När du och hunden springer arbetar hela kroppen på en och samma gång. Era muskler kommer att stärkas och ni får bättre kondition och uthållighet. Den här träningsformen påverkar alla delar av din kropp på ett mycket positivt sätt. Har du (eller hunden) problem med övervikt kommer ni dessutom att bli mer slimmade.

kheera